– Desery z jabłkiem to rzecz oczywista, ale to nie znaczy, że łatwa – wskazali sędziowie, którzy ocenili dziś 13 dań. Tylko trzy były wytrawne, zupa była jedna, reszta do desery właśnie.
– W stosunku do poprzedniego roku znacznie poprawiła się prezentacja dań – komentował Bartłomiej Strączek, szef Bistro Miarki 8 Restaurant&Wine Bar, który z jury zasiadł z Grzegorzem Bienem, uczestnikiem Masterchefa TVN, Tomaszem Dudkiem z Akademii Kucharskiej, Grzegorzem Rudnickim ze Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Tarnogórskiej, Jolantą Tuszyńską, wiceburmistrz Tarnowskich Gór ds. społecznych oraz Dariuszem Szopą, członkiem Zarządu Powiatu .
Finał dorosłej imprezy z tarnogórską odmianą jabłoni już w niedzielę 27 czerwca! Wtedy też poznamy zwycięzców „dorosłego” konkursu dla gastronomów.
Klasyfikacja generalna:
Dania wytrawne
- Wiktoria Kuś: pierś z sosem winnym, dip żurawinowy, jabłko karmelizowane w miodzie.
- Vitalii Vaskovych: pierś z kaczki marynowana w białym winie, puree jabłkow0-musztardowe, sos z czerwonego wina.
Dania słodkie
- Oskar Święcicki: kruche ciasto zapiekane z jeagermeisterem i syropem z dyni, orzechy w karmelu, oraz lody waniliowe.
- Weronika Mańka: bułeczki drożdżowe a’la szarlotka z kremem waniliowym.
- Maja Jonecko (dodatkowo nagroda samorządu uczniowskiego): szarlotka z sosem malinowym i waniliowym, wata cukrowa, maliny.