Piękna z Rept 2025 – uczniowie gastronomika coraz lepsi! – Tarnowskie Góry

Tarnowskie Góry - Oficjalny serwis informacyjny

Biuletyn Informacji Publicznej Ważne adresy Tłumacz Migam

Menu główne

Piękna z Rept 2025 – uczniowie gastronomika coraz lepsi!

Drukuj stronę
Drukuj

Tegoroczny  konkurs dla uczniów „gastronomika” był smaczny, zróżnicowany i niezwykle zacięty. No i wytrawno- słodki! w szranki stanęło 13 uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich.

Najlepsze danie wytrawne w konkursie z jabłkiem w roli głównej przygotowała Wiktoria Kuś. Jej pierś z kaczki z sosem winnym, dip żurawinowy i jabłko karmelizowane w miodzie podbiło podniebienia jurorów zróżnicowaniem i zbalansowaniem.
Najlepszy deser przygotował Oskar Święcicki. Jego kruche ciasto zapiekane z jeagermeisterem i syropem z dyni, orzechy w karmelu, oraz lody waniliowe zachwyciły wszystkich jurorów.

– Desery z jabłkiem to rzecz oczywista, ale to nie znaczy, że łatwa – wskazali sędziowie, którzy ocenili dziś 13 dań. Tylko trzy były wytrawne, zupa była jedna, reszta do desery właśnie.

– W stosunku do poprzedniego roku znacznie poprawiła się prezentacja dań – komentował Bartłomiej Strączek, szef Bistro Miarki 8 Restaurant&Wine Bar, który z jury zasiadł z Grzegorzem Bienem, uczestnikiem Masterchefa TVN, Tomaszem Dudkiem z Akademii Kucharskiej, Grzegorzem Rudnickim ze Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Tarnogórskiej, Jolantą Tuszyńską, wiceburmistrz Tarnowskich Gór ds. społecznych oraz Dariuszem Szopą, członkiem Zarządu Powiatu .

Finał dorosłej imprezy z tarnogórską odmianą jabłoni już w niedzielę 27 czerwca! Wtedy też poznamy zwycięzców „dorosłego” konkursu dla gastronomów.

Klasyfikacja generalna:

Dania wytrawne

  1. Wiktoria Kuś: pierś z sosem winnym, dip żurawinowy, jabłko karmelizowane w miodzie.
  2. Vitalii Vaskovych: pierś z kaczki marynowana w białym winie, puree jabłkow0-musztardowe, sos z czerwonego wina.

Dania słodkie

  1. Oskar Święcicki: kruche ciasto zapiekane z jeagermeisterem i syropem z dyni, orzechy w karmelu, oraz lody waniliowe.
  2. Weronika Mańka: bułeczki drożdżowe a’la szarlotka z kremem waniliowym.
  3. Maja Jonecko (dodatkowo nagroda samorządu uczniowskiego): szarlotka z sosem malinowym i waniliowym, wata cukrowa, maliny.

Galeria

Piękna z Rept 2025 – konkurs kulinarny

 

Piękna z Rept wybrana i odebrana!

 

Piękna z Rept nie jeden ma smak

Używamy plików cookies, aby ułatwić korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie.