Piękna z Rept 2025 – konkurs uczniowski za nami – Tarnowskie Góry
Biuletyn Informacji Publicznej Ważne adresy

Piękna z Rept 2025 – konkurs uczniowski za nami

Drukuj stronę
Drukuj
Najlepsze danie wytrawne w konkursie z jabłkiem w roli głównej przygotowała w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich  Wiktoria Kuś. Jej pierś z kaczki z sosem winnym, dip żurawinowy i jabłko karmelizowane w miodzie podbiło podniebienia jurorów zróżnicowaniem i zbalansowaniem.
Najlepszy deser przygotował Oskar Święcicki. Jego kruche ciasto zapiekane z jeagermeisterem i syropem z dyni, orzechy w karmelu, oraz lody waniliowe zachwyciły wszystkich jurorów.
– Desery z jabłkiem to rzecz oczywista, ale to nie znaczy, że łatwa – wskazali sędziowie, którzy ocenili dziś 13 dań. Tylko trzy były wytrawne, zupa była jedna, reszta do desery właśnie.
– W stosunku do poprzedniego roku znacznie poprawiła się prezentacja dań – komentował Bartłomiej Strączek, szef Bistro Miarki 8 Restaurant&Wine Bar, który z jury zasiadł z Grzegorz Bien, uczestnikiem Masterchefa, Tomaszem Dudkiem ze Akademii Kucharskiej, Grzegorz Rudnicki ze Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Tarnogórskiej , Jolanta Tuszyńska, wiceburmistrz Tarnowskich Gór ds. społecznych oraz Dariusz Szopa, członek Zarządu Powiatu.
Klasyfikacja generalna:
Dania wytrawne
1. Wiktoria Kuś, pierś z sosem winnym, dip żurawinowy,, jabłko karmelizowane w miodzie
2. Vitalii Vaskovych, pierś z kaczki marynowana w białym winie, puree jabłkow0-musztardowe, sos z czerwonego wina
Dania słodkie
1. Oskar Święcicki, kruche ciasto zapiekane z jeagermeisterem i syropem z dyni, orzechy w karmelu, oraz lody waniliowe
2. Weronika Mańka, bułeczki drożdżowe a’la szarlotka z kremem waniliowym
3. Maja Jonecko (dodatkowo nagroda samorządu uczniowskiego), szarlotka z sosem malinowym i waniliowym, wata cukrowa, maliny

Galeria